Ako často kúpať psa a tipy, ako na to – urobte z kúpania príjemný zážitok!

Majitelia psov majú mnohokrát problém odhadnúť optimálnu frekvenciu kúpania ich štvornohých miláčikov. Zistite, ktoré faktory vstupujú do hry a ako správne kúpať psa, aby pri pohľade na vaňu okamžite nevzal nohy na plecia.

Faktory ovplyvňujúce frekvenciu kúpania 

Typ srsti psa (plemeno) – zatiaľ, čo psom s krátkou srsťou stačí kúpeľ dvakrát ročne, resp. podľa potreby, psy s dlhou a kučeravou srsťou vyžadujú častejšiu hygienu, ideálne každé dva mesiace.

Úroveň aktivity psa – energický pes, ktorý rád vykopáva jamy alebo sa hrá v dažďových kalužiach, potrebuje kúpeľ častejšie ako pes, ktorý radšej leňoší doma. 

Zdravotný stav psa – kožné ochorenia alebo alergie si vyžadujú špeciálnu starostlivosť, ktorá zahŕňa aj častejšie kúpanie s vhodnými prípravkami, napr. šampóny s rastlinnými silicami na podporu hojenia rán a zmiernenie prejavov alergie, ako je pocit svrbenia. 

Ako správne kúpať psa? 

Kúpanie psa by malo prebiehať vo vyhriatej miestnosti bez prievanu. Vane či sprchové kúty sú šmykľavé – pre psa môže byť náročné sa bez problémov postaviť a v prvom rade si neublížiť. Na dno preto dajte gumenú protišmykovú podložku. 

Ak váš pes kúpanie výslovne nemá rád, skúste rozptýliť jeho pozornosť, napr. pomocou chutných lisovaných granúl za studena, položených v blízkosti vane. Pokiaľ pes poslúchne a zostane v pokoji, môžete ho odmeniť. 

Dávajte pozor na teplotu vody, aby ste ho neobarili – voda by mala byť vlažná. Snažte sa zabrániť tomu, aby sa mu dostala do uší – niektoré psy sú náchylné na ušné infekcie. 

Na niekoľko miest naneste šampón pre psov, vmasírujte a vytvorte penu. Postupujte od spodnej časti tela smerom k hlave.Zabránite tak tomu, aby mu pena stekala do očí. 

Po dôkladnom opláchnutí šampónu môžete použiť aj výživný kondicionér, ktorý vám uľahčí rozčesávanie srsti. Psa osušte uterákom, nechajte ho voľne uschnúť alebo ho vyfénujte a vykefujte.

Aký šampón použiť? 

Nepoužívajte šampóny určené pre ľudí, voľte výhradne organické šampóny pre psov. Koža psa a človeka má rôzne pH, ľudské šampóny obsahujú zložky, ktoré môžu psiu kožu podráždiť. Preto je lepšie použiť prírodný šampón určený pre psov, bez vonných a dráždivých čistiacich zložiek.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť